Zupa na jesień: krem ze świeżych pomidorów i papryki

Gęste i treściwe zupy to moje must have każdej jesieni. Nic tak nie rozgrzewa organizmu, jak talerz gorącego dania. Na mojej sezonowej liście zup jest krem ze świeżych pomidorów i papryki. Czerwone warzywa mają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego staram się je przemycać do codziennego jadłospisu – nie tylko w postaci surowej. Poniżej przepis na pikantną zupą.

źródło: https://www.cheatsheet.com

źródło: https://www.cheatsheet.com

Składniki:

  • 6 dużych papryk,
  • 1 kg pomidorów,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • ½ szklanki śmietany kremówki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • suszony tymianek,
  • suszona bazylia,
  • papryka słodka,
  • sól,
  • pieprz,
  • chilli,
  • ¼ szklanka oliwy.

Przygotowanie:

Warzywa starannie umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Czosnek posiekać w paski. Rozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Zeszklić w nim czosnek. Zalać gotowym bulionem. Dodać pokrojone warzywa. Wszystko zagotować. Na koniec zmiksować blenderem. Ubić lekko kremówkę. Dodać 2 łyżki do zupy. Krem przyprawić ziołami. Podać ze świeżą bagietką.

Uwaga! Warzywa można także upiec wcześniej w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Należy je tylko skropić oliwą oraz przyprawić solą i pieprzem. Pieczenie powinno trwać około 40 minut. Upieczone warzywa miksuje się na gładki krem  z bulionem i posmacza przyprawami.

Zupę krem z pomidorów (sprawdź) i papryki warto podać także z serem mozzarellą oraz bazylią. Palce lizać!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *