Zupa borowikowa z grzankami

Czas grzybobrania powoli dobiega końca. Udało się Wam w tym roku wybrać do lasu na grzyby? Susza dała we znaki również miłośnikom tych leśnych przysmaków. Zbiory są o wiele mniejsze niż w poprzednich latach. Mimo to do mojej spiżarni trafiły dorodne borowiki, które osuszyłam. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na zupę borowikową z grzankami. To jedyna w swoim rodzaju zupa, która jest sycąca i bardzo lekka – idealna na jesienne dni.

Artykuły spożywcze:

  • 500 gram grzybów mrożonych lub suszonych,
  • cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • łyżka śmietany,
  • pół łyżki posiekanej pietruszki,
  • szczypta oregano,
  • pieprz i sól do smaku,
  • wywar warzywny (około 1 litr).

Przygotowanie:

Grzyby należy pokroić. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i smażyć pokrojone grzyby, aż odparuje z nich woda. Na koniec dodać cebulę, odrobinę masła, sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Włoszczyznę gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Wywar należy odcedzić, a następnie dodać do niego grzyby. Gotować jeszcze przez 20 minut. Na koniec należy wrzucić ugotowane wcześniej warzywa: pietruszkę, marchewkę i cebulę. Wszystko zmiksować. Tak powstała kremowa papka będzie dobrze smakowała, jeżeli dodamy do niej odrobinę śmietany i grzanki. Gotowe!

Zupę borowikową można przygotować na wiele sposób. W każdym wydaniu smakuje wyśmienicie, bo składa się z najlepszych polskich grzybów, unikalnych w swoim rodzaju. Ostatnio znalazłam przepis na zupę borowikową, która wygląda, jak apetyczne cappucino. Przepis kulinarny znajdziecie pod linkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *