Ziemniaki księżnej na talerzu

Pommes duchesse – czy słyszeliście taką nazwę potrawy? To oznacza „ziemniaki księżnej”. Potrawa z kuchni francusko-belgijskiej cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród polskich restauratorów. Jej przygotowanie jest naprawdę proste. A tak wykwintny sposób podania ziemniaków zasługuje na szczególną uwagę. Pommes duchesse to nic innego, jak pieczone ziemniaczane puree, które jest delikatne, puszyste i bardzo smaczne. Poniżej sprawdzony przepis.

Składniki:

– 1 kg ziemniaków,

– sól,

– 4 żółtka,

– gałka muszkatołowa,

– papier śniadaniowy.

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w skórce w osolonej wodzie. Odcedzamy, gdy już będą bardzo miękkie. Wtedy obieramy ze skórki i mielimy przez maszynkę na grubych oczkach. Na koniec dodajemy dwa żółtka, masło, przyprawy (sól i pieprz). Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita, puszysta masa. Potrzebny będzie rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdek. Wlewamy do niego masę i formułujemy rozety. Wykładamy je na blasze i smarujemy bardzo delikatnie żółtkiem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza.

Jeżeli nie posiadacie rękawa cukierniczego, możecie wypróbować układanie rozet za pomocą łyżki do lodów. Aby ziemniaki miały swój charakterystyczny smak, wiele osób poleca dodanie do nich gałki muszkatołowej. Warto jednak eksperymentować w kuchni. Ja dodaję ulubione warzywa pokrojone w drobną kostkę (cebulę, marchewkę i pietruszkę0. A jaki jest Wasz ulubiony sposób na ziemniaki?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *