Zielony koktajl z jarmużu

Jak często oczyszczacie organizm z toksyn? Czy zdarza się Wam wprowadzić do swojego menu tylko produkty o działaniu detoksykacyjnym? Nagromadzone w organizmie toksyny wywołują wiele nieprzyjemnych dolegliwości, m.in. problemy ze skórą, włosami oraz paznokciami, wzdęcia i niestrawność, jak również ogólne złe samopoczucie. Teraz jest najlepszy moment na biologiczną odnowę organizmu. Nadeszła pora na rozstanie się z tłustymi schabowymi, bigosami i innymi ciężkostrawnymi daniami kuchni polskiej! Warto przejść na dietę warzywno-owocową. Na początek przepis na oczyszczające smothie z jarmużu i owoców egzotycznych.

Poranne koktajle owocowo-warzywne

Bezpośrednio po wstaniu z łóżka warto pomyśleć o usprawnieniu pracy przewodu pokarmowego. Polecam zatem wypić na czczo pół szklanki letniej przygotowanej wody z dodatkiem świeżo wyciśniętej cytryny lub pomarańczy. Można również dodać do wody łyżkę octu jabłkowego, który dobrze oczyszcza organizm. Pomocne w detoksykacji organizmu będą soki z warzyw, takich jak pietruszka, jarmuż, marchew, pomidor, cukinia, brokuły i szpinak. Soki te są kopalnią witamin i soli mineralnych, zatem warto pić je każdego dnia. Dobrze przygotowany koktajl doda energii, wzmocni odporność oraz ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Poniżej przepis na koktajl z jarmużem w roli głównej. O zdrowotnych właściwościach tego warzywa pisałam już wcześniej na blogu – klik.

19d949f0cafa26064c4a412d0506bbf9_normalSkładniki na koktajl:

  • 100 gram świeżego jarmużu,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 500 ml świeżego soku z pomarańczy,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta imbiru lub 3 cm korzenia imbiru obranego ze skórki.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności wyciskamy sok z cytrusów. Jarmuż należy umyć i osuszyć. Jeżeli zauważymy twarde łodygi, to należy je usunąć. Do kielicha w blenderze wrzucamy pokrojonego w paski banana, jarmuż oraz imbir utarty na tarce. Miksujemy i dodajemy sok z pomarańczy i cytryny oraz miód. Jeszcze raz miksujemy. Przelewamy do szklanki. Zielony koktajl jest już gotowy!

Uwaga! Z jarmużem świeży duet tworzy kiwi, które można dodać do koktajlu zamiast banana. Ten owoc egzotyczny wspomaga trawienie i działa przeczyszczająco. Ponadto jego zielony kolor dobrze komponuje się z zieleni jarmużu. Koktajl wygląda apetycznie i jest szalenie detoksykacyjny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *