Zdrowy poranek: kasza jaglana z bananem i cynamonem

Co jecie na śniadanie o tej porze roku? Sezon zimowy nie jest dla nas przyjemny. Deszcz, śnieg, wiatr i przymrozki – szczególnie o poranku – sprawiają, że szybko czujemy się zziębnięci, mniej odporni i podatni na przeziębienie. W dodatku deficyt w diecie świeżych owoców i warzyw jest przyczyną gorszego samopoczucia. Mam dla Was na to sposób: ciepły posiłek na śniadanie w postaci kaszy jaglanej z ulubionymi owocami. Kto się skusi?

Już wiecie, że kasza jaglana jest najzdrowsza wśród wszystkich kasz. Moc witamin i jeszcze więcej mikroelementów, błonnik i przeciwutleniacze – to wszystko ma w sobie ten produkt. Ponadto kasza jaglana na słodko dobrze smakuje i świetnie rozgrzewa organizm. Ważne jest także to, że jedząc kaszę na śniadanie, długo czujemy się syci i nie sięgamy do smakołyki w pracy czy w szkole. Kaszę jaglaną polecam jeść na mleku z bananem i cynamonem. To mój nr jeden o poranku ostatnich dni.

Oto składniki spożywcze:

  • 1 szklanka mleka,
  • 3 łyżki kaszy jaglanej,
  • 1 mały banan,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Kaszę należy starannie umyć pod gorącą wodą. Następnie do garnka wsypać produkt i zalać mlekiem. Gotujemy do momentu, aż mleko przestanie kipieć. Mieszamy ogień i całość gotujemy przez ok. 12 minut. Pamiętajmy o mieszaniu, by mleko z kaszą nie przykleiło się do garnka. Ugotowaną kaszę należy przełożyć do miski i na wierz ułożyć pokrojonego w plasterki banana. Całość posypać cynamonem. Gotowe!

Uwaga! Kaszę należy kilka razy płukać przed ugotowaniem, bo w przeciwnym razie będzie gorzka. Polecam kaszę w formie puddingu z budyniem śmietankowym i owocami egzotycznymi, np. mango i kiwi.

Źródło ikony wpisu: www.lubiekasze.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *