Zdrowe placki z płatków owsianych

Zdrowa dieta nie musi wymagać od nas rygorystycznego podejścia do słodyczy. Wiele przekąsek możecie zrobić sobie sami, wykorzystując odpowiednie produkty. Gdy macie ochotę na słodkości, polecam wypróbować na śniadanie lekkie placki z płatków owsianych. Przekonajcie się sami, jak dobrze smakują!

Alternatywa dla owsianki

Jeśli znudziła się Wam owsianka na śniadanie, placki z płatków owsianych będą strzałem w 10! Są świetnym sposobem na śniadanie dla sportowca, osoby na diecie oraz wszystkich innych, dla których przygotowanie pożywnego posiłku jest znaczące każdego dnia. Placuszki z płatków owsianych możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Dlaczego? Mają niewiele kalorii, zawierają zdrowe węglowodany, minerały i witaminy. Największą ich zaletą jest to, że są nieziemsko dobre. Idealnym dodatkiem do płatków owsianych są orzeszki ziemne, mleko i olej kokosowy. Poniżej szczegółowy przepis.

Składniki:

  • 50 gram płatków owsianych,
  • 30 gram orzeszków ziemnych,
  • 50 ml mleka,
  • 10 ml oleju kokosowego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka miodu.

Sposób wykonania:

W malakserze lub płynów rozdrabniamy orzeszki ziemne i płatki owsiane. Do sypkich produktów dodajemy jajko, olej, miód, mleko oraz cukier. Całość miksujemy na gładką masę. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy placuszki (wystarczy jedna łyżka na jeden placek). Smażymy około 3 minut z każdej strony na małym ogniu. Placuszki owsiane nie mogą być spalone, ponieważ będą niezdrowe i wręcz toksyczne.

Placki polecam z miodem i świeżymi owocami, np. borówkami. Dobrze smakują również z syropem klonowym. Po prostu pychota!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *