Zdrowa sałatka z kabanosami i serem pleśniowym

Sery pleśniowe albo się kocha albo nienawidzi. Ja należę do pierwszej grupy J Są dla mnie wykwintną przystawką do wina. Świetnie smakują w towarzystwie niektórych świeżych warzyw i mięsa wieprzowego.  Sery pleśniowe dostępne są w sklepach w kilkunastu odmianach. Najbardziej lubię camembert  z roszponką,  drobnymi kabanosami, suszonymi oraz świeżymi pomidorami. Oto przepis.

Składniki:

kilka garści sałaty roszponki,

200 gram sera camembert,

5 kabanosów wieprzowych,

10 plastrów suszonych pomidorów,

6 pomidorków koktajlowych typu cherry,

bazylia świeża lub suszona,

oliwa z oliwek,

ocet balsamiczny.

Sposób wykonania:

Sałatę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Osuszamy na papierowym lub materiałowym ręczniku. Ser kroimy w kostkę, a kabanosy kroimy w paski. Pomidorki również myjemy i siekamy na ćwiartki. Suszone pomidory w plastrach dzielimy na mniejsze paski. Wszystkie składniki wykładamy do salaterki i skraplamy 5 łyżkami oliwy z oliwek i 2 łyżkami octu balsamicznego. Skraplamy sokiem z cytryny (odrobinę). Doprawiamy pieprzem i oprószamy bazylią. Gotowe!

To bardzo apetyczna, pożywna i aromatyczna sałatka, która świetnie smakuje z dobrym czerwonym lub białym winem. Sałatka jest sprawdzonym przeze mnie pomysłem na przystawkę imprezową lub kolację tylko we dwoje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *