Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

Przepyszna cukinia możne być wykorzystywana na wiele sposobów w kuchni. Numerem jeden w mojej małej gastronomii jest zupa, numerem 2 – placuszki, a numerem 3 – zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Dziś chciałabym podzielić się z Wami prostym przepisem kulinarnym na numer 3 z dodatkiem cukinii. Warzywo jest uwielbiane przez wegetarian i nie tylko. Świetnie pasuje do mięs, innych warzyw, ryb, szaszłyków i sałatek. Dobrze smakuje podpieczone, smażone i gotowane.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 kg cukinii,
  • 3 garście makaronu penne,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 gram sera żółtego,
  • łyżka bazylii,
  • łyżka tymianku.

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, kroimy na plastry, oprószamy solą i smażymy na niewielkim tłuszczu. Makaron penne gotujemy al dente. Mięso mielone smażymy na patelni, doprawiając pieprzem, solą i ziołami. Na patelnię wrzucamy zmiażdżony przez praskę czosnek i mieszamy z mięsem oraz przyprawami. W garnku przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i wlewamy mleko – mieszamy, aby nie powstały grudki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim nasze przygotowane składniki na zapiekankę w następującej kolejności: makaron, mięso, cukinia, sos beszamelowy, starty ser. Całość zapiekamy ok. 40 minut.

Zapiekankę polecam podawać na ciepło. To danie obiadowe dla czterech osób. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *