Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułami

Łosoś nigdy się nie znudzi. Można z nim przygotować wiele smacznych dań zarówno na obiad, jak i na kolację. Dobrze komponuje się z wieloma składnikami, np. stanowi dobry duet z brokułami. A gdy dodamy do tych produktów jeszcze makaron pełnoziarnisty, mamy smaczny i syty przysmak na obiad. Największą zaletą tego przepisu jest szybkość w przygotowaniu oraz niezwykły smak, który powstaje w pamięci na dłużej. Sami się przekonajcie. Na blogu przepis.

Składniki:

  • 200 gram filetu z łososia norweskiego,
  • 300 gram brokuł,
  • 200 gram żółtego sera,
  • 200 gram makaronu pełnoziarnistego penne,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.
źródło: https://supervalu.ie

źródło: https://supervalu.ie

Przygotowanie:

Rybę obieramy ze skóry i kroimy na małą 2-cm kostkę. Mięso z łososia lekko solimy i skraplamy sokiem z cytryny. Brokuły myjemy i dzielimy na mniejsze części. Gotujemy w wodzie przez 10 min.  W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron – najlepiej all dente. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza pieczemy łososia na blaszce wyłożonej papierem przez około 10 minut. W garnku przygotowujemy sos – śmietanę mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 2/3 sera, przyprawiamy solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy w nim przygotowane składniki: makaron, brokuły, łosoś. Na koniec wlewamy sos śmietanowo-serowy i dodatkowo posypujemy jeszcze startym serem. Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Gdy wszystko się ładnie zapiecze, wyłączamy piekarnik. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *