Z miłości do ości, czyli ryba na talerzu

Pościcie w piątki? Ja tak! Dlatego w mojej kuchni w tym dniu gości ryba. Dziś mam dla Was propozycję: pstrąg zapiekany w pomidorach. To opcja lekkostrawna, dietetyczna i bardzo smaczna – idealny pomysł na obiad dla rodziny lub na uroczystą kolację. Zapraszam.

Długo szukałam na przygotowanie pstrąga w prosty, ale również niekonwencjonalny sposób. Do tej pory ryby przygotowywałam na dwa sposoby na obiad – w postaci smażonej i duszonej. Niedawno odkryłam przepis kulinarny na strąga zapiekanego w pomidorach. O tym, że uwielbiam pomidory to już wiecie. Mogę jeść je garściami i nigdy mi się nie nudzą – nawet zimą. Wówczas jednak kupuję małe pomidorki koktajlowe lub cherry, bo mają swój smak i ten charakterystyczny zapach. Nie kupuję jednak pomidorów szklarniowych, bo są okropne w smaku. Jeżeli chodzi o świat ryb – to rzadko eksperymentuję ze pstrągiem. Ku mojemu zdziwieniu – danie wyszło świetnie i od razu pokochały je moje dzieci. Zatem do dzieła!

Najpierw zakup artykułów spożywczych. Czego potrzebujecie? Dobrej ryby (najlepszy będzie filet ze pstrąga – około 200 gram), pomidorów koktajlowych (około 100 gram), czosnku (1 ząbek) oraz bazylię, oregano i pieprz. Wykonanie jest bardzo proste. Najpierw przygotowujemy sos, który będzie służyć do zapieczenia – należy zblenderować pomidory, czosnek,bazylię, oregano do uzyskania konsystencji sosu. Rybę należy starannie opłukać i wysuszyć na ręczniku papierowym. Następnie układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem z pomidorów i ziół. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza pod przykryciem. Piec przez około 30 minut. Uwaga! Rybę warto skropić sokiem z cytryny na kilka minut przed pieczeniem.

 Źródło grafiki: http://kucharz.wieszjak.polki.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *