Z kuchni polskiej – tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym

Mimo tego, że panuje w gastronomii trend na kuchnie świata, dla mnie numerem jeden jest nadal kuchnia polska. Szczególne miejsce wśród rodzimych potraw zajmują gołąbki. Nie wiem jak Wy, ale ja przez wiele lat nie robiłam tego przysmaku, gdyż obawiałam się, że jego przygotowanie jest bardzo czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Klasyczne domowe gołąbki nie są aż tak trudne, jak się wydają. Przygotowanie dania można rozłożyć sobie na dwa dni. Co więcej – gołąbki upieczone w brytfance wystarczą na kilka obiadów. A poniżej przepis na gołąbki według receptury mojej babci Zosi.

Składniki:

  • 2 główki kapusty (ok. 1,5 kg jedna główka),
  • 1,5 kg mięsa mielonego (polecam mięso z karczka wieprzowego),
  • sól,
  • pieprz,
  • 200 gram ryżu białego,
  • 3 średnie cebule,
  • 600 g przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • odrobina suszonych grzybów (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Dzień przed przygotowaniem gołąbków polecam sparzyć liście kapusty. Potrzebujecie do tego dużego garnka, w którym należy doprowadzić wodę do zagotowania. Wówczas wkłada się kapustę bez głąbów (należy je wcześnie wyciąć) i ugotować liście na małym ogniu, aż zaczną się rozdzielać od główki. Aby nie porwać liści, należy za pomocą widelców oddzielić poszczególne liście. Główny nerw liścia polecam usunąć nożem.
  2. Następnego dnia należy przygotować nadzienie gołąbków. Pierwszym krokiem jest ugotowanie ryżu (przez ok. 5 min – najlepiej all dente). Ryż należy pozostawić do wystudzenia. W tym czasie możemy pokroić cebulę i podsmażyć na oleju na patelni. Drugim krokiem jest zmieszanie składników: zmielonego mięsa z ryżem i cebulą. Tak przygotowany farsz warto przyprawić zarówno solą, jak i pieprzem.
  3. Zawijanie liści w farsz to kolejny krok w przygotowaniu tego dania kuchni polskiej. Są różne techniki składania gołąbków. Moja babcia nauczyła mnie następująco: na środek liścia kapusty daję farsz i nieco go spłaszczam, potem składam do środka lewą i prawą stronę liścia, by na koniec zawinąć go w roladkę, aby mięso nie wydostawało się z gołąbków w czasie pieczenia. Gołąbki gotowe układam w brytfance obok siebie.
  4. Pieczenie Gołąbów jest ostatnim krokiem do przygotowania dania. Gdy gołąbki zostaną ułożone w naczyniu, posypuje je delikatnie zmielonymi suszonymi grzybami i polewam roztworem wodnym z koncentratem pomidorowym. Gołąbki pieką się ok. 1 godz. pod przykryciem. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości liści – z młodej kapusty powinny piec się zdecydowanie mniej niż ze starej (ok. 1,5 godz.).
  5. Sos pomidorowy: koncentrat wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i odrobiną cukru – podgrzać na kuchence i przyprawi ulubionymi ziołami, np. tymiankiem i bazylią. Aby sos był bardziej gęsty, należy dodać mąkę i odrobinę śmietany.

Gołąbki zawsze podaję na ciepło z sosem pomidorowym. To mój ulubiony przepis kuchni polskiej. Więcej sprawdzonych przepisów znajdziecie chociażby tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *