Wigilijna zupa rybna

Dziś kolejna propozycja na zupę rybną – tym razem z filetem z mintaja oraz pomidorami z puszki. To gęsta, sycąca i rozgrzewająca zupa, którą warto podać na kolację wigilijną oraz jadać w okresie jesienno-zimowym. Oto przepis kulinarny. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 1000 g filetu z ryby (mintaj),
  • 2 puszki pomidorów obranych ze skórki.
  • 1 cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • por,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka papryki w płatkach,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny (ok. 1/2 owocu),
  • wywar warzywny.

Przygotowanie

Filet z mintaja należy pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na 2 godziny. W tym czasie należy pokroić warzywa: cebulę i por, a czosnek obrać i rozdrobnić na prasce na jednolitą papkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić posiekane warzywa i smażyć przez 2 minuty. Na koniec dodać paprykę i przyprawy, pomidory oraz koncentrat . Gotować przez ok. 10 minut, mieszając. Następnie należy wlać wywar i wsypać przyprawy. Dalej gotować. Ostatnim etapem jest dodanie ryby do garnka. Wszystkie składniki należy delikatnie wymieszać. Zupę rybną trzeba przyprawić solą i pieprzem. Można podawać z grzankami. Gotowe!

Zupy rybne (sprawdź) cieszą się dużym zainteresowaniem wśród restauratorów. Wracają do łask i są ciągle udoskonalane. Można je zagęszczać śmietaną, zasmażką lub przygotować specjalne puree. W każdym wydaniu smakują wyśmienicie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *