Wieprzowina w sosie cebulowym

W kuchni polskiej szczególne miejsce zajmuje wieprzowina. Schabowy z ziemniakami to niekiedy najczęściej występujące danie na niedzielnym stole. Karkówka z grilla czy żeberka pieczone – wieprzowina od lat utrzymuje się w czołówce najchętniej kupowanych mięs. I choć dietetycy i inni specjaliści od zdrowego żywienia biją na alarm, aby ograniczać czerwone mięso w tygodniowym menu, wiele osób nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez pysznego kotlecika. Dla osób, które nie wyobrażają sobie życia bez mięsa, mam przepis na duszoną wieprzowinę w sosie własnym z dodatkiem cebuli.

Składniki:

  • 100 gram szynki wieprzowej,
  • 4 cebule średniej wielkości,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka mąki pszennej,
  • musztarda sarepska,
  • zioła: tymianek, lubczyk,liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz,
  • szklanka bulionu.

Przygotowanie:

Mięso wieprzowe (sprawdź jakie) należy pokroić na grube plastry, usunąć nieestetyczne części, włókna i tłuszcz. Mięso należy marynować przez co najmniej godzinę w lubczyku, pieprzu (najlepszy będzie świeżo zmielony), tymianku i oleju.  Do marynaty nie należy dodawać soli. Wieprzowinę wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie można obrać cebulę i pokroić w piórka, a czosnek przecisnąć przez praskę. Zmarynowane mięso należy obtoczyć w mące i wrzucić na rozgrzaną patelnię na 2 minuty. Po zdjęciu wieprzowiny z patelni, należy wrzucić na nią cebulę i czosnek i zeszklić na złoty kolor, dodając ziarenka zioła angielskiego, liście laurowe i sól. W drugim garnku dodać mięso i zalać bulionem. Na koniec wrzucić smażoną cebulę z przyprawami. Na małym ogniu należy dusić mięso przez półtorej godziny. Gdy będzie miękkie i pachnące, to oznaka, że jest gotowe na obiad.

Wieprzowinę duszoną polecam podawać z kaszą oraz surówką lub kiszonymi ogórkami. Uwaga! Cebulowy sos można urozmaicić, dodając do smaku czerwoną i ostrą paprykę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *