Węgorz z grilla

Podobno każdą rybę można grillować na ruszcie. Właściwie wystarczy świeże mięso i ogień na grillu, a danie będzie błyskawicznie gotowe. Ryby z grilla są szalenie aromatyczne, lekkie i bardzo smaczne. Najsmaczniejsze ryby przyrządzone w ten sposób to pstrąg i węgorz. Wprawdzie na wyciągniętą prosto z wody i wrzuconą na ruszt rybę mogą pozwolić sobie tylko wędkarze, można jednak kupić ryby żywe w niektórych hurtowniach, gdzie np. węgorza zabija się na życzenie klienta.

Takie usługi oferuje hurtownia Makro, w której kupicie węgorza żywego lub takiego po wypatroszeniu i oczyszczeniu. Na grilla polecam również ryby mrożone, które również nie tracą na świeżości, jak np. produkty zalegające dniami w lodówkach w postaci zakonserwowanej i zafoliowanej. Aby ryba smakowała naprawdę wyśmienicie, trzeba ją dobrze przyprawić sokiem z cytryny i koprem. Warto natrzeć rybę czosnkiem, imbirem i ziołami prowansalskimi. Aby miała wyrazisty smak, należy wymoczyć ją w białym wytrawnym winie. Po takim balsamowaniu, ryba jest gotowa na ruszt. Poniżej sposób przygotowania ryby.

Składniki:

  • 600 gram węgorza,
  • odrobina masła roślinnego,
  • przyprawy do ryb (imbir, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie),
  • czosnek.

Przygotowanie:

Rybę należy dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso nacieramy winem, masłem, czosnkiem i posypujemy przyprawami. Układamy na ruszcie. Pieczemy do momentu, aż ryba stanie się miękka i ładnie przypieczona. Grillowanie węgorza wymaga odrobinę skupienia, bo należy uważać, aby nie spalić delikatnego mięsa. Należy zatem grillować żarem o średniej wysokości, często sprawdzając, czy ryba się nie przypalana. Czas grillowania ryby to ok. 10 minut. Jeżeli zdecydujemy się na grillowanie w folii, musimy wziąć pod uwagę dłuższy czas, tj. 20 minut.

Węgorz przyrządzony na grillu stanie się niezapomnianym przysmakiem wieczoru. Miękkie, delikatne i szlachetne mięso uchodzi za prawdziwy rarytas na polskich stołach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *