Walentynkowy deser

Obchodzicie Walentynki? Klasyczne zwyczaje związane z tym świętem to dawanie kwiatów i czekoladek w kształcie serduszek, pisanie listów miłosnych oraz romantyczny wieczór w restauracji lub w kinie. Ja mam dla Was inną propozycję – słodki wypiek czekoladowy z dodatkiem wiśni. Polecam ubiec ciasto dziś wieczorem i odstawić w chłodne miejsce. W dzień św. Walentego będzie idealnym przysmakiem do niedzielnej kawy lub wina. A to przepis.

Uwielbiam połączenie czekolady i soczystych wiśni. Ciasto z tego przepisu jest puszyste, aromatyczne, jednym słowem – rewelacyjne !

Oto składniki:

  • 70 gram gorzkiej czekolady (należy ją roztopić i schłodzić),
  • 70 gram mąki pszennej,
  • 1 kg wiśni w zalewie,
  • 140 gram cukru pudru,
  • 140 gram masła,
  • 1 jajko,
  • 1 cukier waniliowy.

Przygotowanie:

Ucieramy masło z cukrem pudrem aż powstanie jednolita masa. Dodajemy cukier waniliowy i jeszcze odrobinę ucieramy. Następnie rozdzielamy żółto od białka. Do masy dodajemy żółtko i bardzo powoli mieszamy. Kolejnym krokiem jest wlanie wystygłej czekolady i ponowne mieszanie.

Białka należy ubić na sztywno w drugim pojemniku. Mąkę trzeba przesiać i dodać łyżka po łyżce do masy czekoladowej. Na koniec połączyć masę czekoladową z białkami i delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką). Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem dopieczenia. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *