Wafle z mlekiem zagęszczonym na dwa sposoby

Andruty inaczej nazywane waflami to smak mojego dzieciństwa. Przekładane z dżemem i mlekiem skondensowanym były deserem każdej niedzieli. Proste w wykonaniu, pachnące i chrupiące wafle lubi chyba każdy. Wydaje mi się jednak, że coraz mniej osób robi je własnoręcznie. W końcu sklepowe półki uginają się od gotowych produktów, również ciast. Fakt faktem – nic nie zastąpi wafli, które wykonany w domu krok po kroku. Poniżej dwa przepisy na wafle z mlekiem zagęszczonym.

Wafelki to słodkie przysmaki, za którymi przepadają małe dzieci. Przepisów na smaczny deser możemy znaleźć wiele, można śmiało powiedzieć – co dom to inne wafle. Wszystkie przepisy łączy jedno – proste i szybkie wykonanie. Poniżej prezentuję przepisy na wafle, które uwielbiają moje dzieci. To także przysmak mojego męża.

pinterest

pinterest

Wafle kajmakowo-orzechowe
Andruty kaliskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Niewątpliwie to najlepsze wafle, jakie jadłam w życiu. Niestety w moim mieście trudno dostępne. Nie oznacza to jednak, że wafle tortowe, które kupimy w osiedlowym sklepie są złe. Z nim również możemy wyczarować dobre smakołyki. Potrzebujemy następujące składniki: 2 puszki mleka zagęszczonego, dwie paczki wafli, 100 gram zmielonych orzechów włoskich i pół kostki masła roślinnego. Gdy przygotujemy produkty, pozostaje wziąć się do roboty. Najpierw gotujemy mleko na małym ogniu przez około 60 minut. Zostawiamy na noc, aby wystygło. Później ucieramy masło z masą, która powstanie z ugotowanego mleka. Na końcu dodajemy orzechy i energicznie mieszamy. Gotową masę nakładamy na wafle. Powinno wystarczyć na wafle.

pinterest

pinterest

Wafle z galaretką
Wafle w wersji słodko-kwaśnej idealnie pasują na niedzielne popołudnie. Potrzebujemy jedynie opakowanie wafli, puszkę mleka skondensowanego oraz dwie galaretki wiśniowe (mogą też być o innym smaku). Mleko zagęszczone ubijamy aż się spieni. Następnie rozdzielamy je na dwie części – do pierwszej dodajemy galaretkę rozpuszczoną w wodzie (zostawiamy na kilka godzin, aż zgęstnieje). Na koniec przesmarowujemy wafle – warstwa mleka zagęszczonego – warstwa galaretki. Możemy jedną część posmarować powidłami, np. o smaku jabłkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *