W kuchni włoskiej króluje focaccia

Pysznym przepisem na ciasto do pizzy może być focaccia. To także rodzaj włoskiego pieczywa występującego w różnych wariatach smakowych, m.in.: z serem i pomidorami, z suszonymi ziołami, z solą lub z oliwkami. W Italii można kupić gotową focaccię w sklepie, jest sprzedawana jako świeże pieczywo i stanowi idealną przekąskę do dania głównego. Pieczywo najlepiej smakuje wyjęte prosto z pieca chlebowego z dodatkiem rozmarynu i oliwy z oliwek. Foccacię można również jeść w formie kanapki z pomidorami, serem i wędliną. Dla mnie pieczywo jest ciekawym spodem do pizzy. 

Focaccia – przysmak Italii
Niegdyś focaccia była podawana jedynie jako dodatek do potraw. W kuchni włoskiej pieczywo występuję w różnych odmianach. Najbardziej popularne są potrawy z ziołami (rozmaryn, bazylia, szałwia), z suszonymi pomidorami i oliwkami. W niektórych regionach Włoch focaccię je się na sucho z solą. Pieczywo jest zawsze serwowane na ciepło – tylko w takiej postaci ma wyjątkowy smak. Foccacia jest szczególnie uwielbiana przez mieszkańców północno-zachodnich Włoch – tutaj podobno można skosztować najsmaczniejszego pieczywa w Italii.

Przepis na ciasto do pizzy a’la focaccia
przepis-na-ciasto-do-pizzy-gastronomie-hotele-plDo przygotowania focacci nie potrzebujesz wielu składników. Polecam wszystkim najlepszą oliwę z oliwek – najlepiej extra virgin (100 ml). Ponadto potrzebować będziesz: 700 g mąki pszennej, 1 paczka suszonych drożdży, 500 ml wody oraz 2 łyżki soli. Dodatkowo warto dodać świeży rozmaryn i pieprz gruboziarnisty. Kilka posiekanych suszonych pomidorów wskazana! Masz wszystkie składniki na przepis na ciasto do pizzy, zatem do dzieła!

oliwa-z-oliwek-gastronomie-hotele-plDo pojemnika wsypujesz mąkę, drożdże, pieprz, sól i oliwę z oliwek. Zagniatasz ciasto przez 5 minut za pomocą miksera ręcznego. Do drugiego naczynia wlewasz 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, gotowe ciasto obtaczasz w oliwie, miseczkę przykrywasz ściereczką i odstawiasz na 2 godziny, aż ciasto urośnie. Formę posypujesz mąką i przekładasz ciasto na blachę. Palcami ugniatasz ciasto w blachę. Powstaną wgłębienia, w które wlewasz oliwę z oliwek oraz wsypujesz suszone pomidory i rozmaryn. W takiej postaci ciasto odstawiasz w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie pieczesz przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku o temperaturze około 225 stopni Celsjusza.

Ciasto idealnie sprawdza się do pizzy z oliwkami, pomidorami, salami i serami. Pizza ze spodem focaccia jest miękka, pulchna i syta – nie przypomina w najmniejszym stopniu włoskiego ciasta finette.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *