Tradycyjny przysmak kuchni polskiej – kaczka

Niedługo Święto Dziękczynnienia w Stanach Zjednoczonych, które kojarzy mi się z syto zastawionymi stołami z pieczonym indykiem w roli głównej. My też mamy swoje listopadowe święto, które wypada właśnie dziś. Z tego powodu postanowiłam poeksperymentować w kuchni i zaserwować moim gościom coś wyjątkowego. Mając na uwagę rangę 11 listopada i w nawiązaniu do tradycyjnej kuchni polskiej, przygotowałam pieczoną kaczkę z jabłkami. Na co dzień zapominamy o tak szlachetnym mięsie. W tym dniu warto wrócić do staropolskich korzeni i zauroczyć bliskich prawdziwie kulinarnym majstersztykiem.

Składniki na kaczkę z jabłkami:
– 1 duża kaczka o wadze około 2-3 kg,
– 3 jabłka (najlepsze renety),
żurawina-gastronomie-hotele-pl– sól i pieprz,
– 1 łyżka suszonego majeranku,
– ½ cebuli,
– liść laurowy,
– 1 marchewka,
– 1 łyżka suszonego estragonu,
– 200 mln wina wytrawnego,
– 180 mln wody,
– żurawina suszona.

Przygotowanie przysmaku kuchni polskiej:

Obieramy cebulę i marchewkę i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z przyprawami (liść laurowy, pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie) i zalewamy winem. Gotujemy przez około pół godziny, stopniowo dolewając wodę, aż warzywa zmiękną. Na około 24 godziny odstawiamy kaczkę do lodówki zalaną marynatą.kaczka-gastronomie-hotele-pl Przed pieczeniem należy paczkę osuszyć z zalewy i opruszyć majerankiem. Następnie należy nadziać kaczkę jabłkami, które wcześniej należy pokroić w ćwiartki. Do środka można dodać także cebulę i majeranek. Wbijając wykałaczki i za pomocą nici kuchennych zszyj kaczkę. Wstaw do piekarnika na 3 godziny. Piecz w temperaturze 180 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia warto mięso wyciągnąć i obłożyć jabłkami i cebulą.

Kaczkę polecam serwować z pieczonymi ziemniakami oraz żurawiną. Właśnie w takiej postaci podawano niegdyś drób tego rodzaju. Przepisy kuchni polskiej zakładają, że kacze piersi idealnie komponują się ze słodko-kwaśnym smakiem żurawiny i jabłek. Im więcej dodasz owoców, tym smak mięsa będzie lepszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *