Tarta dyniowa – przysmak tej jesieni

Dynia to niekwestionowany smak każdej jesieni. W zupie, cieście, na talerzu – zawsze jest dobrym pomysłem na lekkie danie, które pozostanie w pamięci na dłużej. Dlaczego? Bo dynia jest jedyna w swoim rodzaju, zwłaszcza gdy dodamy do niej odrobinę przypraw korzennych, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, goździki oraz imbir. Poniżej wypróbowany przepis.

Dynia świetnie smakuje w słodkich wypiekach. O tym się przekonacie, jeżeli wypróbujecie mój przepis. Ale najpierw składniki, które potrzebujecie. Oto składniki spożywcze na nadzienie:

  • 500 gram dyni,
  • 300 ml mleka skondensowanego,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta imbiru i mielonych goździków.

Oto przepisy na kruchy spód:

  • 250 gram mąki,
  • 80 gram cukru,
  • 125 gram masła,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobina soli.

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest upieczenie ciasta. Zaczynamy oczywiście od przesiania mąki i dodania do niej proszku do pieczenia. Następnie wsypujemy cukier, sól, dodajemy jajko i masło. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Na koniec wałkujemy i wkładamy do formy do pieczenia. Drugim krokiem jest przygotowanie nadzienia. Najpierw kroimy dynię na duże kawałki i pieczemy w piekarniku przez 30 min w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Następnie rozdrabiamy w blenderze, aż powstanie jednolita papka, dodajemy do niej mleko, przyprawy, jajka i żółtka. Mieszamy w wlewamy na spód. Tartę pieczemy przez około 45 min. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie.

Przepis na dyniową tartę pochodzi ze strony Makro Inspiracje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *