Tarta cytrynowa – przepis

Latem chętni jemy ciasta owocowe. Ostatnio znalazłam przepis na przepyszną tartę cytrynową w jednym z kobiecych magazynów (Poradnik Domowy). Postanowiłam go zmodyfikować i przeszłam do dzieła. O dziwo ciasto nie okazało się kwaśne, ale lekkie i bardzo orzeźwiające. Świetnie komponuje się ze smakiem kawy. Można go podawać z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Zachęcam do pieczenia. Czas przygotowania tarty cytrynowej to zaledwie 20 minut. Smacznego!

Składniki na ciasto:
tarta200 g mąki pszennej,
125 gram schłodzonego masła,
1 żółtko,
2 łyżki cukru pudru,
szczypta soli,
starta skórka z jednej cytryny,
50 mln wody.

Składniki na krem cytrynowy:
5 jajek,
140 gram cukru pudru,
200 mln śmietany kremówki 35%,
150 mln soku z cytryny,
starte skórki z dwóch cytryn,
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać żółtko, schłodzone masło i skórę z cytryny. Zagnieść ciasto i zawinąć w folię. Tak przygotowane ciasto na spód tarty wstawić do lodówki na około 30 minut.tarta-cytrynowa-przepis

W tym czasie przygotować formę na ciasto. Najlepsza będzie o średnicy 28 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać kaszą manną, Ciasto wyjąć z lodówki i ułożyć na blaszce. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 25 minut.

Wszystkie składniki na krem cytrynowy należy zmiksować i wylać na upieczoną tatrę, Piec ponownie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem tartę posypać cukrem pudrem i podawać z lodami waniliowymi.

One thought on “Tarta cytrynowa – przepis”

  1. Karolina napisał(a):

    Wygląda świetnie 🙂 na pewno wypróbuje ten przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *