Szpinak z łososiem norweskim na kilka sposobów

Dawno nie było na blogu przepisu kulinarnego. Zajęta aranżacją kuchni i poszukiwaniem nowych inspiracji na wyposażenie wnętrza mojego gastronomicznego świata, zapomniałam nieco o domowym pietraszeniu. Dziś wracam do Was po przerwie z nowymi przepisami na dania z łososia norweskiego ze szpinakiem. Duet bardzo popularny nie tylko w kuchni polskiej, ale także w kuchniach świata. Zdrowe połączenie to świetny sposób na przygotowania lekkiego obiadu. To także dodatek do makaronu, tarty i ciasta francuskiego – w tym wydaniu w dzisiejszym wpisie.

Z makaronem

Do przygotowania dania potrzebujecie następujące składniki: kawałek wędzonego łososia, pół kostki sera feta, szpinak (paczka 450 gram), 3 ząbki czosnku, masło, 1 cebula pokrojona w kostkę, sól, pieprz, bazylię, śmietanę oraz makaron. Przygotowanie zajmie Wam zaledwie 15 minut. Wystarczy pokroić cebulę i czosnek, usmażyć na patelni i wrzucić posiekane liście szpinaku. Na koniec należy wrzucić łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Na koniec należy dodać ser feta oraz przyprawy. Przed ściągnięciem dania z patelni trzeba wlać śmietanę i gotować przez minutę. Sos podawać na makaronie. Gotowe!

Tarta

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Przygotować ciasto kruche. Szpinak (około 400 gram świeżego lub mrożonego) należy spłukać pod bieżącą wodą. Połowę należy podgrzać na patelni i ostudzić. Szpinak należy odsączyć z wody. Filet z łososia należy grillować na parze. Na maśle przygotować sos (mąkę i masło zmieszać). Gotować, aż sos stanie się gęsty. Na koniec dodać jajko. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na upieczone ciasto należy wyłożyć szpinak i łososia oraz zalać sosem. Piec przez 30 minut. Gotowe!

W cieście francuskim

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Gotowe ciasto francuskie wyłożyć na blasze. Szpinak usmażyć na patelni z czosnkiem, aż woda wyparuje. Fetę pokroić na mniejsze części. Przygotować łososia wędzonego lub grillowanego. Również pokroić w paski. Powyższe składniki wyłożyć na rozdzielonym cieście francuskim. Ciasto zawinąć w duże naleśniki. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe!

Te proste przepisy na przysmaki z łososiem są zdrowe, lekkostrawne i pożywne. Zachęcam do próbowania!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *