Sylwestrowe przekąski

Święta minęły bezpowrotnie, pewnie niewiele z Was pamięta wspaniale pachnące ciasta i wykwitnie przyrządzone ryby. W mojej głowie roją się pomysły na pożegnanie starego i przywitanie nowego roku. Mam zamiar bawić się ze znajomymi do białego rana. Postanowiłam przygotować smaczne i domowe przekąski. Jedzenie to podstawa dobrej zabawy, bo wprowadza nas w dobry nastrój i dodaje energii. W sylwestrowej uczcie nie może zabraknąć słonych przekąsek.

Nikt nie ma czasu na przesiadywanie kilkugodzinne w kuchni i przygotowywanie potraw jak przed Bożym Narodzeniem. Wiele osób pracuje w Sylwestra, dlatego najlepiej zdecydować się na zabierające mało czasu przekąski, które są smaczne i tanie.

Możecie wypróbować mój przepis na domowe krakersy. Aby wykonać słone przekąski potrzebujemy jedynie: 0,5 litrów mleka, łyżeczkę soli, 4 łyżki masła oraz 4 szklanki mąki pszennej. Wszystkie składniki starannie mieszamy, pamiętając o tym, aby stopniowo dodawać do nich mleko. Ugniatamy ciasto i układamy na papierze do pieczenia (piec przez około 20 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza). Na koniec warto posypać ciasto ziołami lub papryką.przekąski

Idealną przekąską na noc sylwestrową będzie sałatka. Potrzebujemy do tego sałaty lodowej, trzy pomidory, jeden ogórek, ser pleśniowy, plaster łososia wędzonego. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem vinegre. Wiele słonych przystawek możemy wykonać z ciasta francuskiego. Polecam chrupiące paluszki z serem lub pierożki na słodko z jabłkiem i cynamonem. Ciasto francuskie to niewielki wydatek, warto mieć je zawsze w lodówce. Na sylwestrowym stole może znaleźć się miejsce dla finezyjnych kanapek z pastą rybną i owoców. Dobrze sprawdzają się paszteciki serwowane z barszczem czerwonym oraz roladki z łososiem (przepis na nie ukazał się na moim blogu).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *