Sylwester na słodko – rolada malinowa

Na sylwestrowym stole nie może zabraknąć małego, słodkiego co nieco. Wprawdzie wielu z Was ma dość świątecznych ciast, takich jak serniki, pierniki, makowe i inne kremowe wypieki. Jednak czasem przychodzi ochota na coś słodkiego. Mam dla Was lekką, biszkoptowo-kremowo-owocową propozycję, która zadziała orzeźwiająco podczas sylwestrowej nocy. Oto rolada malinowa.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 4 łyżki cukru.

Składniki na mus malinowy:

  • 1/2 kg malin (mogą być mrożone),
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 8 łyżek wody,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Składniki na masę śmietanową:

  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 1 1/2 szklanki wody.

Biszkopt przygotowujemy w tradycyjny sposób. Czekamy aż wystygnie. Maliny miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Na koniec dodajemy mąkę i wodę. Całość mieszamy i gotujemy. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie według instrukcji. Następnie schładzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy powoli tężejącą galaretkę. Mamy dwie masy – malinową i śmietanową. Nadszedł czas na przekładanie. Na biszkopt układamy masę malinową, a następnie masę śmietanową. Zwijamy całość i posypujemy cukrem pudrem. Roladę przechowujemy w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *