Sprawdzony przepis na ciasto do tarty

Wiele osób uważa, że wypiek tarty to nie lada wyczyn. Chodzi głównie o przygotowanie ciasta, które wielu osobom wydaje się być trudnym zadaniem. Kruche, delikatne i smaczne ciasto to marzenie każdej gospodyni. Ja polecam jeden rodzaj ciasta do tarty zwany inaczej quiche. Jest to wytrawna tarta, która dobrze komponuje się z kurczakiem, warzywami i innymi składnikami podawanymi na słono. Oto przepis!

Składniki:

125 gramów masła,

50 gramów wody,

250 gramów mąki,

1 żółtko,

odrobina soli.

Przygotowanie:

Na stolnicy należy wysypać mąkę i dodać sól oraz masło posiekane nożem na mniejsze części. Dodajemy żółtko oraz wodę i ugniatamy na gładkie ciasto. Chowamy do lodówki na 60 minut. Równie istotne, jak ugniatanie, jest wałkowanie. Delikatnie rozwałkowane ciasto przekłada się na wałku do formy (najlepiej rozgrzanej). Na wierzch kładzie się papier do pieczenia oraz obciążnik, by tarta nie wybrzuszyła się podczas pieczenia. Przez 15 minut w temperaturze 200 stopni należy wypiec tartę. Na tak wypieczony spód (po zdjęciu papieru) można ułożyć farsz i wylać sos.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *