Sprawdzone przekąski na parapetówkę

Ostatnio koleżanka organizująca parapetówę poprosiła mnie o przygotowanie menu na wieczór. Długo zastawiałam się, co mogę jej polecić, jakie przystawki sprawdzają się zawsze i u wszystkich. Postanowiłam więc przygotować listę zawierającą kilka propozycji kulinarnych, które wykorzystują na przyjęcia i imprezy w gronie moich najbliższych. Oto one!

Przekąski z tortilli

W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi są koreczki, popularnie znane od niedawna finger food. Dużą ich zaletą jest to, że są proste w przygotowaniu i co więcej można przygotować różne wariacje smakowe. Wykorzystując ciasto z tortilli, które kupicie w każdym sklepie i hurtowni, możecie przygotować smaczne zawijasy. Moja propozycja to łososiem wędzonym i serkiem śmietanowym. Potrzebujecie jedynie: kilku placów tortilli, twarożku, łosia wędzonego w plastrach, szczypiorku i pieprzu. Tortille smarujecie serkiem, układacie łososia i posiekany szczypiorek. Zawijacie tortille w rulon w folię aluminiową i odstawiacie do lodówki na ok. pół godziny. Podajecie pokrojone w paski. Takie zawijasy możecie również zrobić z kurczakiem lub szynką, dodając do tych mięs warzywa, np. paprykę i ogórek.

Przekąski z ciasta francuskiego

Z ciasta francuskiego możecie wyczarować różnorodne smakołyki, które posmakują i małym i dużym. Moja propozycja na słono to zapiekane parówki w cieście francuskim z ketchupem i żółtym serem. Potrzebujecie do tego: parówki, ketchup, ciasto francuskie i ser. Ciasto należy pokroić w plastry o szerokości ok. 3 cm i posmarować ketchupem od wewnątrz. Następnie zawinąć w nie parówkę. Posypać na koniec serem. Piec przez 15 minut.

Źródło ikony wpisu: www.winiary.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *