Spaghetti bolognese – wersja dietetyczna

Uwielbiam eksperymentować z przepisami kuchni włoskiej. Ostatnio zainteresował mnie przepis na stronie: schudnijzprzyjemnościa.proste.pl na dietetyczne spaghetti bolognese. Wprawdzie smakuje nieco inaczej niż tradycyjne włoskie spaghetti, potrawa jest pyszna i zdrowa, bo zawiera niewiele tłuszczu w przeciwieństwie do tradycyjnego spaghetti na bazie wieprzowego mięsa mielonego. Przepis na spaghetti bolognese nieco zmodyfikowałam. Spaghetii mogą jeść osoby, które są na diecie. 

spaghetti

Składniki:
– 5-6 dużych pomidorów malinowych,
– duża cebula,
– filet z kurczaka (300-400 gram),
– marchewka,
– 3 ząbki czosnku,
– 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki lub 3 łyżki ketchupu Pudliszki,
– 1 łyżka oliwy z oliwek,
– 150 gram makaronu pełnoziarnistego do spaghetti Lubella,
– szczypta ziół prowansalskich,
– szczypta soli i odrobina pieprzu,
– oregano.

Przygotowanie:
Na maszynce do mięsa mielimy filet z kurczaka. Cebulę kroimy w kostkę. Pomidory zaparzamy, aby ładnie zeszła z nich skórka. Na prasce zgniatamy czosnek. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią łyżkę oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Na tarce trzemy marchewkę. Warzywo wrzucamy na patelnię i podsmażamy z cebulą. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz zmielony filet z kurczaka. Wszystko dusimy. Jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy przygotowanej wody. Na koniec wlewamy koncentrat pomidorowy i/lub ketchup. Doprawiamy przyprawami. Podajemy z ugotowanym makaronem pełnoziarnistym Lubella.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *