Smothie z mango, granatu i banana

Sezon na smothie uważam za rozpoczęty. Dobra wiadomość jest taka, że koktajle owocowe są świetną bombą witaminową, lekkostrawnym posiłkiem, który warto jeść, zwłaszcza gdy jesteśmy na diecie. Dużą zaletą smothie jest to, że wykonuje się je bardzo szybko, nie trzeba zatem przesiadywać wielu godzin w kuchni. Smothie może być pomysłem na deser, przekąskę lub dodatek do śniadania. W dzisiejszym poście podzielę się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów na koktajl owocowy z mango, banana i granatu.

Wartości odżywcze smothie

Sezon wiosenno-letni uwielbiam nie tylko za ciepłe dni, gorące słońce, ale również za owoce i warzywa, których jest pod dostatkiem. Można z nich wyczarować prawdziwe pyszności, które są dobrą alternatywą dla słodyczy. Niezwykle smaczne rarytasy są źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Wiele owoców zawiera antyoksydanty – składniki, które zmniejszają działanie wolnych rodników. Składniki zawarte w tym przepisie wspomagają pracę układu nerwowego – mam tu na myśli banany i granat. Mango natomiast jest źródłem wielu mikroelementów, m.in. manganu i potasu.

Koktajl z mango, banana i granatu  – przepis

Składniki:

  • 1 banan,
  • 1 dojrzałe mango,
  • 1 dojrzały granat,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

Banany obieramy i kroimy w plastry. Z granatu wydrążamy miąższ. Mango obieramy ze skórki i kroimy  na mniejsze części. Wszystkie owoce wrzucamy do kielicha z blenda. Całość miksujemy, aż powstanie jednolita konsystencja. Gotowe smothie przelewamy do szklanego naczynia.  Na koniec dosładzamy cukrem trzcinowym. Smacznego!

Uwaga! Koktajl możemy rozcieńczyć sokiem pomarańczowym lub cytrynowym. Zyska wówczas inny smak – nieco kwaskowaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *