Śliwkowe cudo: przepis na dżem-nutella

Za nutellą przepadają dzieci. Ten czekoladowy smak nierzadko jest cząstką śniadania serwowanego moim najbliższym. Czekoladowy smak z dodatkiem śliwek pokochała cała moja rodzina. Dziś postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na powidła czekośliwkowe, które możecie wykorzystać każdego dnia w postaci kremu na kanapkę lub dodać do ulubionych wypieków. Sprawdźcie, jak prosto przygotować ten dżem.

Składniki:

  • 3 kg śliwek (najlepsze będą węgierki),
  • 1 kg cukru,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 3 cukry waniliowe,
  • 20 dag kakao,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

Śliwki myjemy, osuszamy i drylujemy. Za pomocą miksera, blendera lub maszynki do mielenia owoce rozdrabniamy na mus. Następnie wkładamy do naczynia i gotujemy z cukrem przez kilka godzin. Polecam czynność wykonać przez dwa dni – jednego dnia gotować przez ok. godzinę i drugiego powtórzyć przez taki sam czas. Uwaga! Jeżeli zdecydujemy się gotować etapami, to cukier biały, cukier waniliowy i cynamon należy dodać na pół godziny przez zakończeniem gotowania. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy wszystkie składniki ładnie są połączą, wtedy dodajemy kakao i pokruszoną gorzką czekoladę. Podgotowujemy jeszcze z 10 minut, mieszając co jakiś czas. Gorącą czekonutellę wkładamy do wyparzonych słoiczków i nie pasteryzujemy, tylko stawiamy dżemiki do góry dnem. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *