Dziś podzielę się z Wami przepisem na wykorzystanie kawy Inki w ciastach. Kawa zbożowa idealnie sprawdza się jako dodatek do sera, dlatego poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na sernik kawowy, który znalazłam na jednym z popularniejszych blogów kulinarnych (link znajdziecie na końcu tego wpisu). Smak kawy jest naprawdę dobrze wyczuwalny, ciasto jest lekko wilgotne i puszyste. Świetnie smakuje podane z ulubioną małą czarną lub herbatą.
Składniki:
Masa serowa
300 gram sera białego,
250 gram sera mascarpone,
200 gram cukru,
125 gram śmietany kremówki,
6 łyżeczek kawy Inki,
4 jaja.
Ciasto na spodzie:
100 gram zbożowych ciasteczek czekoladowych,
6 łyżek masła,
40 gram cukru.
Bita śmietana
300 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
1 fix śmietanowy.
Wykonanie:
Zmiksować ciasteczka czekoladowe z cukrem i dodać do tego stopione i wystudzone masło. Wszystko miksować jeszcze raz, aż wszystkie składniki uda się połączyć, by powstała mieszanka. Wyrównać dno tortownicy, wyłożyć je papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Wlać ciasto i podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić. Przygotowanie masy serowej: zmieszać serek masacaropone z twarożkiem oraz dodać do tego cukier. Kawę Inkę należy rozpuścić w kremówce i dodać do sera. Kolejnym krokiem jest dodawanie po jednym jajku, aż powstanie jednolita masa. Całość wlać na ostudzone podpieczone ciasto i piec przez 60 minut w takiej samej temperaturze jak spód. Gdy ciasto będzie już chłodne, można wyjąć je z tortownicy i nałożyć na nie bitą śmietanę (fix śmietanowy wymieszać z cukrem pudrem i ubijać, aż powstanie gęsta piana). Sernik należy przechowywać w lodówce.
Źródło przepisu: swiatwypiekow.pl