Sandacz pieczony w pergaminie

W Polsce sandacz jest uznawany za pyszną rybę od całkiem niedawna. Jego smak pozostaje w pamięci na dłużej, bo delikatne, chude i białe mięso wyróżnia się szczególną kruchością i przede wszystkim ogromną zawartością takich cennych substancji, jak kwasy omega oraz witaminy. Ryba upieczona w pergaminie będzie świetnym pomysłem na lekkostrawny obiad dla całej rodziny. W towarzystwie świeżych warzyw sandacz jest gwiazdą menu.

Sandacz w pergaminie (źródło: makro.pl)

Sandacz w pergaminie (źródło: makro.pl)

Ryba pieczona w pergaminie

Niedawno odkryłam ten świetny pomysł na przygotowanie ryby. Zakochałam się w pieczeniu w pergaminie, bo jest proste i szybkie. Co najważniejsze – pieczenie w pergaminie pozwala na przygotowanie lekkiego dania bez dodatku tłuszczu i w towarzystwie ulubionych warzyw oraz ziół. Jakie ryby warto piec w ten sposób? Polecam sandacza, łososia norweskiego, dorsza, okonia, solę oraz halibuta. Zanim rybę zawiniemy w papier pergaminowy, należy ją skropić sokiem z cytryny oraz doprawić pieprzem i solą. Wiele ryb dobrze smakuje, gdy przyprawimy je pieprzem cytrynowym lub kolendrą. Poniżej znajdziecie sposób na sandacza z warzywami w pergaminie.

Sandacz z warzywami pieczony w pergaminie – przepis

Składniki:

  • 2 filety z sandacza,
  • sól, pieprz, chilli,
  • kolendra,
  • zielona natka pietruszki,
  • pomidory cherry,
  • cytryna,
  • świeży lub suszony tymianek,
  • kawałek zielnego pora,
  • oliwa z oliwek.

A także:

  • 4 arkusze papieru pergaminowego,
  • nić kuchenna.

Przygotowanie:

Sandacza należy umyć i osuszyć. Jeżeli widoczne są ości, trzeba je koniecznie wyciągnąć. Mięso doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny – odstawić na kilka minut. Natkę pietruszki  oraz pora umyć i pokroić na drobno.  Pomidorki cherry również umyć i przekroić na 2 części.  Następnie rozkładamy arkusze pergaminu jeden na drugim. Na każdym z nim układamy filet z sandacza, pomidory, pietruszkę i selera. Doprawiamy ziołami. Zawijamy pergamin, tworząc zamkniętą paczkę. Wiążemy papier tak, aby powstał z niego cukierek.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut.

Rybę serwujemy z sałatką z roszponki z żółtymi pomidorami i sosem francuskim.  Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *