SALSA – przepis na sos do pizzy

Pamiętacie mój czosnkowy przepis do pizzy? Dziś postanowiłam podać Wam równie prosty i smaczny przepis kuchni meksykańskiej na sos salsa. Ostry sos salsa można stosować do pizzy z salami, pomidorami i papryką. Jest idealnym dodatkiem do tortilli, burrito i innych przysmaków meksykańskich. Sos do pizzy salsa zawsze znajduje się w moim menu na imprezę w gronie przyjaciół. Jest o wiele smaczniejszy, niż gotowy produkt zakupiony w sklepie. 

Składniki:
Four Red Tomatoes– 4 duże papryki (czerwone lub żółte),
– 1 duża cebula cukrowa,
– 4 duże pomidory malinowe lub 12 pomidorów koktajlowych,
– 3 ząbki czosnku,
– ½ szklanki oliwy z oliwek,
– 3 łyżeczki octu balsamicznego,
– szczypta ziół prowansalskich,
– szczypta soli,
– szczypta pieprzu,
– 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:
Warzywa myjemy starannie ciepłą wodą. Paprykę zaparzamy, a następnie usuwamy skórę i gniazda z nasionami. Podobnie postępujemy z pomidorami. Czerwone warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w niewielkie kawałki i smażymy na oliwie z oliwek, aż uzyska złocisty kolor (około 4 minut na niewielkim ogniu). Do cebuli dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i kilka ząbków czosnku. Wszystko mieszamy z oliwą z oliwek, aż uzyska jednolitą konsystencję. Tak przygotowany sos przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Sos możemy posypać startym na tarce serem żółtym oraz przyozdobić listkiem bazylii. Sos do pizzy salsa nabierze lepszego smaku, jeśli odstawimy go na pewien czas do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *