Sałatka z wędzonym łososiem

Wędzony łosoś jest moim numerem jeden, jeśli chodzi o dodatek do lekkostrawnych i zdrowych przystawek. Pewnie nie raz na moim blogu pisałam o przepisach, w których wędzone ryby są kwintesencją smaku. Mięso z tej ryby jest wyjątkowe: delikatne, lekkie i przede wszystkim wartościowe. Dziś podzielę się z Wami przepisem na szybkie danie z łososiem w roli głównej. Mowa oczywiście o sałatce.

Sałatka jest świetnym sposobem na przystawkę, gdy pojawią się w naszym domu niespodziewani goście. Podaję się ją na świeżo i nie wymaga zbyt dużo pracy. Właściwie wykonacie tę sałatkę w kilka minut. Musicie mieć tylko w lodówce następujące składniki:

– mieszankę sałat (rukola i roszponka dobrze komponują się ze smakiem ryb),

– 20 gram wędzonego łososia,

– 2 cytryny,

– 10 pomidorków koktajlowych typu cherry,

– ser pleśniowy typu camembert lub mozarella,

– kilka suszonych pomidorów w zalewie,

– 6 łyżek oliwy z oliwek,

– łyżka musztardy,

-pieprz,

– sól,

– 1 łyżka octu balsamicznego,

– 1 łyżka miodu,

– szczypta ziół prowansalskich.

Przygotowanie tej sałatki proponuję zacząć od umycia składników: sałaty oraz pomidorków. Sałatę należy porwać na mniejsze kawałki (zwłaszcza gdy kupiliśmy lodową), a pomidorki trzeba pokroić na połówki. Łososia norweskiego warto pokroić na szersze paski i skropić sokiem z cytryny. Ser typu camembert warto pokroić na mniejsze części. Na koniec przygotowujemy dip. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do niego miód, musztardę, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Sos poprawiamy solą i pieprzem.  Wszystkie składniki mieszamy w misce i polewamy sosem. Gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *