Sałatka z tortellini i warzywami

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kuchnię włoską pod każdym względem. Różnorodne makarony stale inspirują mnie do przygotowywania dań na wiele sposobów. Ostatnio polubiłam bardziej tortellini. Te tradycyjne włoskie pierożki nadziewane mięsem, grzybami lub szpinakiem smakują naprawdę świetnie z sosem pomidorowym i serem. Można je wykorzystać również do sałatek, które dzięki tortellini są sycące.  Dla mnie sałatka z tortellini to strzał w dziesiątkę, ponieważ sprawdza się nie tylko jako przekąska na imprezie, ale także danie, które mogę zabrać ze sobą do pracy i zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.

źródło: http://www.chefkoch.de

źródło: http://www.chefkoch.de

 

Przepis na sałatkę z tortellini

Składniki:

  • 100 gram tortellini,
  • 100 gram szynki,
  • 100 gram żółtego sera,
  • 3-4 kiszone ogórki,
  • 3 kawałki papryki konserwowej,
  • majonez (2 łyżki),
  • jogurt naturalny (3 łyżki),
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Makaron należy ugotować all dente, przestudzić i wrzucić do salaterki. Warzywa i szynkę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Na koniec dodać jogurt z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Gotowe!

Przepis jest naprawdę prosty. Wykonanie sałatki zajmie nie dłużej niż 15 minut. Gotowe tortellini to prawdziwe wybawienie, gdy nie mamy czasu na gotowanie, a potrzebujemy zrobić jakieś danie na szybko, bo za pół godziny przyjdą goście.

Przepis ten warto modyfikować, dodając różne warzywa, np. pomidor, kukurydzę, cebulę i brokuły. Tortellini dobrze smakują, gdy je zasmażymy z serem oraz boczkiem. Równie wyborne są w towarzystwie sosu bolońskiego i żółtego sera.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *