Sałatka z łososiem norweskim i serem camembert

W dobrej restauracji nie może zabraknąć wybornej sałatki z łososiem norweskim, rukolą, świeżymi pomidorami i serem camembert. Jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, bardzo zdrowa oraz wygląda niesamowicie smacznie. Czas przygotowania przystawki zajmuje jedynie 10 minut. Sałatka z wędzonymi rybami ma jedynie 7 kcal. Duża porcja potrawy wystarczy nawet dla 5 osób. Poniżej zamieszczam własną kompozycję składników na smaczną sałatkę z łososiem i suszonymi pomidorami.

Składniki:
suszone-pomidory– 20 dag wędzonego łososia norweskiego (ja kupiłam w hurtowni spożywczej Makro),
– 6 suszonych pomidorów,
– 1 mix sałat (rukola, roszponka, lodowa, rzymska),
– 15 zielonych oliwek,
– 1 ser pleśniowy camembert,
– musztarda rosyjska,
– miód naturalny,
– oliwa z oliwek,
– ocet balsamiczny.

Przygotowanie:
Gotową mieszankę sałat należy ułożyć na talerzu lub w miseczce. Na sałacie układamy zielone oliwki i pomidory suszone. Wędzoną rybę kroimy na drobne kawałki i kładziemy na sałatkę. Ser pleśniowy kroimy w plastry i również układany na talerzu. Całość polewamy sosem francuskim (1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka wody i ½ łyżeczka octu balsamicznego).

Gotową sałatkę możemy podawać z winem wytrawnym białym i czerwonym!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *