Sałatka z kaszą jaglaną w roli głównej

Kasza jaglana tworzy znakomitą kompozycję smakową zarówno z warzywami, jak i mięsem. Jeśli macie ochotę na sycące i lekkostrawne danie, to sałatka z kaszą i warzywami będzie najlepszym wyborem. To kompozycja witamin, minerałów i zdrowych węglowodanów. Co ciekawe – kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, zatem może być spożywana przez osoby, które nie tolerują glutenu. Od pewnego czasu ten rodzaj kaszy jest hitem dietetycznym, produkt polecany jest zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Kasza jaglana jest najzdrowszą kaszą na świecie. Przekonajcie się sami, jak zrobić zdrowe danie.

Składniki:

  • 1 papryka czerwona,
  • 1 marchewka,
  • 1 cukinia,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • posiekana natka zielonej pietruszki,
  • pół słoiczka suszonych pomidorów,
  • pół puszki kukurydzy,
  • 200 gram kaszy jaglanej,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża bazylia,
  • łyżeczka papryki słodkiej.

Przygotowanie:

Na patelni smażymy pokrojoną drobno cebulę oraz pokrojone w kostkę warzywa. Dodajemy zmiażdżony czosnek i paprykę słodką. Smażymy warzywa, aż będą all dente. Kaszę gotujemy w posolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu). Zwykle na jedną szklankę kaszy przypada jedna szklanka wody. Gdy kasza będzie gotowa, czekamy aż wystygnie. Dodajemy do niej warzywa i mieszamy. Całość przyprawiamy świeżą pietruszką i bazylią. Przed podaniem sałatkę warto wstawić do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *