Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami

Kilkaset lat temu kasza jaglana była królową polskich stołów. Stanowiła składnik wielu dań obiadowych, gościła na stołach arystokracji i chłopów. Potrawy z kaszy smakowały również naszym pradziadkom. Obecnie kasza wraca do łask. Coraz więcej osób dostrzega jej zdrowotną moc. Powstają przepisy kulinarne kuchni polskiej, w której kasza jest elementarnym dodatkiem. Potrawy nadziewane, pieczone i gotowane z kaszą są zdrowe, lekkostrawne i smaczne. Kasza stanowi składnik wielu przekąsek, m.in. sałatek. Co powiecie na sałatkę ze szparagami, serem fetą, suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną?

Standardem kuchni polskiej w przygotowaniu potraw w okresie wiosenno-letnim są warzywa i owoce. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam szpinak, pomidory, ogórki, szparagi i brokuły. Mogę jeść je kilkogramami. Gdy zrobi się ciepło, staram się gotować moje rodzinie przekąski z dodatkiem wielu kolorowych dodatków. Moją ulubioną potrawą jest leczo. Niebawem podzielę się z Wami przepisem na leczo z papryką i pomidorami. Dziś chciałabym przedstawić Wam sałatkę z kaszy jaglanej. Całkiem niedawno przekonałam się do smaku kaszy. Może dlatego, że jest lekkostrawna, zawiera wiele witamin i mikroelementów, a po jej zjedzeniu moja rodzina czuje się syta.

Sałatka z kaszą jaglaną jest prosta w przygotowaniu. Rolę pierwszoplanową odgrywa w niej jaglanka. Na drugim planie są warzywa, jak szparagi, suszone pomidory i ser feta. Idealnym dopełnieniem przekąski jest mięta oraz szczypiorek. Danie jest przepyszne. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Osobiście uważam, że sałatka z kaszy to idealna propozycja na przekąskę do pracy. Jestem przekonana, że sałatka posmakuje całej waszej rodzinie i będziecie sięgać po nią wiele razy.

Składniki:
– 1 kg kaszy jaglanej (ja kupiłam od Aro w dużej hurtowni spożywczej),
– 1 opakowanie sera feta (najlepszy będzie półtłusty),
– 6 suszonych pomidorów,
– szczypiorek,
– dwa listki mięty,
-szparagi.

Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Szparagi gotujemy na parze przez 10 minut. Szczypiorek kroimy na ma kawałki. Suszone pomidory rozdzielamy na krótkie paski. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przygotowane! Zatem do dzieła.
Całe danie przygotowujemy w jednym garnku. Szparagi dodajemy w pierwszej kolejności (w sezonie świeże szparagi mogą być alternatywą dla gotowanych). Na koniec dodajemy pozostałe składniki: ser feta, szczypiorek i pomidory. Wszystko intensywnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Sałatka z kaszy na ciepło może być idealnym pomysłem na zdrowy i lekki obiad dla całej rodziny.

Warto często sięgać po kaszę jaglaną, ponieważ jest najzdrowsza ze wszystkich kasz. Polecam ją dla osób, które dbają o cerę, włosy i paznokcie. Zawiera ona nieocenioną ilość witamin z grupy B.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *