Sałatka z grillowaną piersią z kurczaka i suszonymi pomidorami

Nie wyobrażam sobie życia bez pomidorów. Jem je w postaci świeżej, marynowanej i suszonej. W trzecim z wymienionych powyżej sposobów – w zalewie z oliwy – świetnie pasują jako dodatek do sałatek zarówno tych z rukolą, jak i makaronem. Suszone pomidory używam do wiele dań – makaronów, zup i przystawek. Chyba najbardziej smakują mi wyjęte prosto ze słoika. Równie dobrze komponują się z mięsem drobiowym i nasionami słonecznika. Musicie spróbować!

Składniki:

  • 5 garści mix sałat z rukolą,
  • 1 grillowany filet z kurczaka,
  • nasiona słonecznika lub dyni,
  • suszone pomidory,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz.

Najpierw warto przygotować sos do sałatki. W naczyniu trzeba wymieszać miód, ocet balsamiczny, oliwę i musztardę. Można dolać odrobinę wody. Wszystko odstawić do lodówki na godzinę/dwie godziny. Filet z kurczaka należy umyć pod zimną wodą, a następnie osuszyć i oczyścić z żyłek. Podzielić na mniejsze kawałki (można pokroić w plastry) i przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Grillować na nagrzanej patelni z każdej strony. Ostatnim krokiem jest przygotowanie warzyw. Sałatę należy umyć oraz osuszyć. Pomidory również trzeba wymyć i pokroić na połówki. Do miski wrzucić mix sałat i pomidory suszone (pokrojone w plasterki). W międzyczasie uprażyć na patelni ziarna słonecznika i wrzucić do sałaty. Ułożyć na wierzch grillowanego kurczaka. Całość polać dipem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *