Sałatka kebab – przepis numer jeden wśród przepisów

Kebab zawitał do naszej kuchni polskiej na dobre. O smaku kebaba znajdziemy wiele produktów spożywczych, m.in. przyprawy, chipsy i inne słone przekąski, mięso grillowane i wędliny. Równie popularne są sałatki z mięsem kurczaka o smaku kebaba. Królową polskich stołów jest sałatka warstwowa z piersi kurczaka i kapusty pekińskiej. Kebab sałatka cieszy się dużym zainteresowaniem w wielu barach szybkiej obsługi, bo łączy w sobie dobry smak, zdrowe składniki i sycące produkty. Poznajcie mój sałatka kebab przepis.

Niezbędne składniki

pinterest

pinterest

Wciąż pamiętam jak jadłam sałatkę z kebabem pierwszy raz. Ten nieziemski smak i pachnący aromat świeżych warzyw i przyprawionego kurczaka wprawił mnie w stan euforii. Postanowiłam spróbować i zrobić swoją autorską sałatkę kebab. Nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała przepisu na kebaba. Zorganizowałam spotkanie rodzinne i postawiłam przystawkę na stół. Wyobraźcie sobie, że wszyscy byli tak głodki, że sałatka zniknęła w 10 minut. Serio! I żaden mężczyzna nie narzekał, że jedzenie sałaty to posiłek na cherlaków, bo do sałatki dałam dużo mięsa z kurczaka.

Niezbędne składniki:
500 gram filetu z kurczaka,
kapusta pekińska średniej wielkości,
przyprawa gyros Prymat,
puszka kukurydzy Pudliszki,
olej do smażenia Kujawski,
1 cebula czerwona,
5 ogórków konserwowych,
majonez Winiary,
ketchup Pudliszki.

Sałatka z gyrosem – sposób przygotowania

Na początku myjemy mięso z kurczaka pod ciepłą wodą. Następnie kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą Gyros. Mięso polewamy oliwą i mieszamy wszystko w pojemniku. Odstawiamy do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie możemy pokroić cebulę w kostkę oraz przygotować ogórki do sałatki (również kroimy na mniejsze części).

pinterest

pinterest

Przygotowujemy dużą salaterkę o płaskim dnie. Myjemy także kapustę pekińską i kroimy nożem na drobne kawałki. Warzywo posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na kilka minut. Na koniec smażymy mięso z kurczaka na oleju. Czekamy aż wystygnie i zabieramy się za układanie warstw naszej sałatki. Pierwszą warstwą będzie usmażony kurczak, na którego układamy drugą warstwę – ketchup. Trzecią warstwą jest kukurydza, którą wyjmuje z puszki, na nią układamy czwartą warstwę – majonez. Na majonez kładziemy piątą warstwę – cebulę, a następnie ogórki. Na ogórki układamy siódmą warstwę – majonez wraz z ketchupem. Na wierzchu znajdzie się posiekana kapusta. Sałatka gyros gotowa!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *