Ryba morska faszeruje jajko

Łosoś norweski cieszy się wciąż ogromna sławą wśród polskich kucharzy. To delikatne, zdrowe i smaczne mięso kochają dorośli i dzieci. Z łososiem postają coraz to nowe przepisy kulinarne: ryba morska w postaci smażonej, duszonej, pieczonej i wędzonej. Ponadto plastry z łososia są dodatkiem do wielu sałatek i przekąsek. Na wielkanocnym stole po raz pierwszy pojawił się w moim domu łosoś wędzony w jajku. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem.

jajka faszerowane łososiem (źródło:pinterest)

jajka faszerowane łososiem (źródło:pinterest)

Minęły już dwa tygodnie od świąt. Moja rodzina jednak nie zapomniała smaku przysmaku z rybą. Jak mogłam wcześniej nie wpaść na pomysł, aby jajko faszerować łososiem? W końcu robiłam sałatkę z jajkiem i rybą, zatem te smaki są mi dobrze znane. Łosoś wymieszany z serkiem śmietanowym i doprawiony przyprawą smakuje wybornie na jajku. Polecam nie tylko na Wielkanoc. To idealna przekąska na kolację i na śniadanie.

Składniki:


– 5 jaj,
– 150 gram łososia,
– 100 gram serka śmietankowego,
– 2 łyżki majonezu,
– 1 łyżka świeżej natki pietruszki,
– 1 łyżeczka papryki mielonej.

Przygotowanie:
Przygotowanie przekąski zajmuje około 20 minut (wliczyłam w to gotowanie jajka). Jajka obieramy ze skorupki, kroimy na połówki i wyjmujemy żółtka. Następnie gotowe plastry łososia wędzonego kroimy na drobne kawałki. Serek śmietankowy mieszamy z majonezem, żółtkiem i przyprawą. Na koniec układamy farsz na jajku i całość posypujemy natką pietruszki. Proste, prawda?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *