Rolada z pieczonymi jabłkami

Szukacie alternatywy dla szarlotki? Mam dla Was propozycje: rolada biszkoptowa z jabłkami i cynamonem. Wprawdzie smak bliższy jest jesieni niż wiośnie, ale za oknem tak szaro, zimno i pochmurnie, że odrobina wspomnień kulinarnych nikomu nie zaszkodzi. Tym bardziej, że rolada jest lekka, puszysta i nie za słodka. Pokochała ją cała moja rodzina.

Składniki:

– 4 jajka,

– 4 łyżki cukru pudru,

– łyżeczka proszku do pieczenia,

– ¾ szklanki mąki pszennej,

– pół szklanki cukru trzcinowego (klik),

– łyżka cynamonu,

– 1 kg jabłek,

– łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Najpierw należy starannie umyć jabłka i obrać ze skórki. Następnie oczyścić owoce z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić jabłka sokiem z cytryny. W międzyczasie cukier puder należy wymieszać z cynamonem.

Kolejny krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Najpierw należy oddzielić białka od żółtek. Rozpocząć ubijanie piany od białek. W drugiej misce żółtka należy zetrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i połączyć z pianą, dodając łyżka po łyżce. Na koniec należy dosypać mąkę, którą warto wcześniej wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Formę do ciasta należy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem. Ułożyć na niej jabłka i posypać cukrem pudrem (odrobinę) i cynamonem. Następnie należy wlać masę do formy i piec przez ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Upieczone i ciepłe ciasto należy wyciągnąć z formy, ułożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w roladę. Gotowe! Na koniec można posypać roladę cukrem pudrem.

Uwaga! Najlepsze na szarlotkę i inne wypieki z jabłek są owoce z gatunku antonówek oraz szara reneta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *