Rolada z łososiem norweskim

Uwielbiam kupować wędzone ryby i przyrządzać z nich wykwitnę przystawki na przyjęcia rodzinne. Ostatnio natknęłam się na bajeczny przepis kulinarny na roladę szpinakową z łososiem norweskim. To delikatna, wyśmienita i rozpływająca się w ustach przystawka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Kiedy pojawiła się na stole, zrobiła ogromną furorę i zniknęła w tempie ekspresowym. Czas przygotowania rolady szpinakowej na 10 porcji to 60 minut.

Składniki:

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 300 gram wędzonego łososia,
  • 1 łyżka masła roślinnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 jajka,
  • 2 serki o smaku śmietankowym,
  • szczypta soli,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Smażymy szpinak na rozgrzanej patelni na maśle i dodajemy do niego odrobinę soli, pieprzu i czosnku. Warzywo przygotowujemy do postaci, kiedy odparuje woda, przekładamy na sitko i studzimy. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do szpinaku, a białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajmy do szpinaku. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Na blaszce rozsmarowujemy masę i pieczemy placek szpinakowy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Do serka śmietankowego dodajemy ząbek czosnku, przetarty przez praskę. Rozsmarowujemy go na wystudzonym placku szpinakowym. Na serek dokładnie układamy plastry wędzonego łososia norweskiego. Całość zwijamy jak roladę i owijamy folią do żywności. Chowamy do lodówki na kilkanaście minut. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *