Rolada z indyka ze szpinakiem

Warto przekonać się do jedzenia mięsa z indyka. Przez wiele jest wciąż uważane za zbyt suche, gumowate i mało aromatyczne. Gdy znajdziecie odpowiedni przepis na przyrządzenie mięsa drobiowego, z pewnością zmienicie zdanie. Indycze mięso jest smaczne, chude i można je przyrządzić na różne sposoby. Pieczone, grillowane i duszone – w każdej postaci smakuje dobrze. Dziś mam dla Was przepis na filet z indyka nadziewany szpinakiem. Świetnie smakuje na zimno i na ciepło. Musicie dać się skusić!

Największą zaletą tego mięsa jest to, że nie zawiera tłuszczu. Można je jeść na diecie. Co więcej – jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego i niacyny. Powinny je jeść kobiety w ciąży. W indyku znajduje się także potas, cynk i żelazo. Mięso to daje wiele możliwości kulinarnych. Ważne jest to, aby przygotować smaczną marynatę, dzięki której zyska na smaku. Aby je przyprawić wystarczą tradycyjne przyprawy do drobiu, takie jak papryka słodka, curry i papryka ostra.

A oto składniki na roladę z indyka i szpinaku:

  • 1 kg piersi z indyka,
  • 250 gram szpinaku,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 125 gram sera Gorgonzola,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie

Umyć pierś z indyka i odciąć od niej tłuszcz i chrząstki. Poprawić solą, pieprzem i przyprawami do drobiu. Szpinak mrożony wrzucić na rozgrzaną patelnię i dusić, aż odparuje woda. Wtedy dodać do niego dól i pieprz oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać składniki na patelni, dodając na koniec ser. Filet należy rozkroić na dwie części, przykryć folią i rozbić na dwie prostokątne części. Na 2/3 fileta należy rozłożyć szpinak i suszone pomidory. Całość zwinąć dość ciasto w roladę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i włożyć do niego roladę. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeżeli nie chcemy, aby rolada drobiowa nie zarumieniła się za bardzo, w połowie pieczenia przyłóżmy do niej folię aluminiową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *