Robimy ciasto: malinowa chmurka

Sezon na maliny w pełni. Przyszedł czas na deser z dodatkiem tych letnich owoców. Mam dla Was przepis na malinową chmurkę – ciasto bardzo lekkie i delikatne, które posmakuje każdemu! Niczym chmurka rozpływa się w ustach masa ze śmietanki wzbogaconą lekko kwaśnym smakiem malin i przełamaną słodkością puszystej bezy.

Składniki:

Na bezę:

  • 4 białka jajek,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki octu.

Na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Na bitą śmietanę:

  • 1 l śmietany 30% kremówki,
  • 4 fixy bitej śmietany,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 2/3 szklanki pudru.

Inne składniki:

  • maliny,
  • 4 galaretki malinowe,
  • 2 i ½ szklanki gorącej wody.

 

Przygotowanie

Najpierw biszkopt

Tradycyjnie oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy najpierw białka na sztywną pianę, po chwili dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. W miseczce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, a potem dodajemy to porcjami do masy jajecznej – już nie miksując, a delikatnie mieszając drewnianą szpatułką. Przygotowujemy formę od pieczenia: smarujemy masłem i posypujemy odrobiną bułki tartej. Gotowe ciasto wlewamy do formy i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Potem beza

Białka oddzielamy od żółtek, do przygotowania masy bezowej potrzebujemy tylko białek, które wkładamy do miski i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Gdy piana zwiększy swoją objętość, dodajemy cukier – łyżka po łyżce i dalej ubijamy, aż się rozpuści całkowicie. Na koniec wlewamy ocet, a następnie wsypujemy stopniowo mąkę i wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przygotowujemy blachę do pieczenia: wykładamy papierem i formułujemy bezę.  Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

Później bita śmietana

Śmietanę ubijamy z fixami i cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy gorącą wodą – około 4 łyżki, a następnie mieszamy za pomocą miksera, aż pojawi się pianka. Wówczas ubitą żelatynę i śmietankę można połączyć, miksując intensywnie.

Na koniec

Rozpuszczamy galaretki według instrukcji na opakowaniu i czekamy do ostygnięcia.  Przygotowujemy maliny – myjemy i osuszamy. Tężejące galaretkę mieszamy z owocami, aż powstanie mus.

Biszkopt rozcinamy na dwie części, układamy dolny kawałek w formie do ciast. Następnie smarujemy biszkopt bitą śmietaną, na którą  układamy maliny wymieszane wcześniej z tężejącą galaretką. Wówczas wkładamy do lodówki aż galaretka i bita śmietana zastygną. Następnie na zastygniętej galaretce układamy drugą połowę bitej śmietany, potem biszkopt smarujemy 3 łyżkami i na to bardzo delikatnie układamy upieczoną i suchą bezę.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *