Pyszny przepis na krewetki z patelni

Krewetki to bardzo zdrowy pomysł na obiad. To najbardziej popularny  wśród Polaków smakołyk z grupy frutti di mare – nie tylko ze względu na świetny smak, ale również wartości odżywcze. Niskokaloryczne krewetki zawierają sporo białka i są doskonałym źródłem witamin z grupy B. Te owoce morza nie potrzebują wielu przypraw, aby smakować naprawdę wybornie. Wystarczy czosnek i masło, by przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Krewetki usmażone na patelni i podane z białym winem będą dobrym afrodyzjakiem.

 Krewetki smażone na patelni

Przyrządzenie krewetek nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Zaledwie w kilkanaście minut możecie przygotować pyszne danie z owoców można. Smażone na maśle z oliwą i czosnkiem, podlane winem będą dobrym pomysłem na romantyczną kolację we dwoje. Podawane z domową bagietką zaspokoją głód i zaspokoją zmysły. Jak je przygotować?

Składniki:

  • około 25 sztuk krewetek świeżych, gotowanych lub mrożonych,
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych na drobno lub zmiażdżonych przez praskę,
  • 50 gram mała,
  • 100 ml białego wina półwytrawnego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • czarny zmielony pieprz,
  • odrobina soli,
  • pietruszka posiekana na drobno.

Przygotowanie:

Jeżeli mamy mrożone owoce morza, to  należy je najpierw rozmrozić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Świeże krewetki dokładnie wyjemy i oczyszczamy z pancerza i głowy (pod warunkiem, że kupiliśmy całe krewetki, które nie zostały wcześniej obrane). Należy także pamiętać o wyjęciu jelita (czarnej nitki) – najlepiej za pomocą noża naciąć krewetkę wzdłuż tułowia. Świeże owoce morza dokładnie opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Osobiście polecam mrożone krewetki tygrysie dobrej jakości, np. z Makro (tutaj).

Kolejnym krokiem jest nacieranie krewetek  oliwą z oliwek, czosnkiem i zmielonym pieprzem. Tak przygotowane owoce morza należy wstawić do lodówki na ok. 30 min. Następnie wlewamy na patelnię oliwę z oliwek z dodatkiem masła  i wrzucamy krewetki. Smażymy je z każdej strony po kilka minut (około 5 min). Uwaga na czosnek, który można łatwo przypalić. Po tym czasie wlewamy czerwone wino i wsypujemy posiekaną pietruszkę. Dusimy przez chwilkę, aż wino odparuje. Na koniec dodajemy sól i odrobinę czosnku.  Tak przygotowane krewetki mają nietuzinkowy smak. Przed podaniem warto je skropić sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *