Puszyste i świeże pączki: jak to osiągnąć? Wersja z ziemniakami

Ile pączków już dzisiaj zjedliście? Ja śpieszę do Was z nowym przepisem na domowe pączki z  dodatkiem ZIEMNIAKÓW. Serio! To nie żart, a najnowszy przepis kulinarny, który znalazłam na blogu Ewy Wachowicz. O dziwo pączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków smakują wyśmienicie i ku zaskoczeniu moim i mojej rodziny – o nieb lepiej od pączków, które przygotowywałem co roku. Zainteresowanych zapraszam do zapoznania się z przepisem. Uważam, że warto!

Już nasze babcie wiedziały, że gotowy ziemniak ma swoje specyficzne właściwości i nie tylko pasuje do obiadu, ale również do niektórych deserów. Ziemniaki dodane do słodkich wypieków sprawiają, że ciasto jest o wiele dłużej świeże oraz przede wszystkim bardzo pulchne. Pączki są puchate, świeże i można je nadziać czym tylko chcecie – od tradycyjnego dżemu po szaleństwa ajerkoniakowe czy kajmakowe. Co tylko chcecie!

Poniżej artykuły spożywcze, które należy zakupić przed produkcją pączków:

– 500 gram mąki pszennej,

– 3 jajka,

-80 gram margaryny,

– 55 ml mleka wysokotłuszczowego,

– 200 gram ugotowanych ziemniaków i utuczonych,

– 50 gram cukru,

– 30 gram drożdży,

– olej do smażenia (polecam olej rzepakowy) lub smalec,

– dżem lub masa kajmakowa (co kto woli do nadziewania pączków).

Przygotowanie:

Pierwszy krok: Gotujemy ziemniaki. Gdy warzywa nie są gorące, należy je zmielić przez maszynkę do mięsa lub praskę do ziemniaków i dodać do masy odrobinę masła.

Drugi krok: Wyrabianie ciasta. Najpierw przesiewamy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Jaja roztrzepujemy z cukrem. Mąkę, drożdże i jaja mieszkamy, by następnie dodać je do masy ziemniaczanej. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż stanie się gładkie i miękkie.

Trzeci krok: Okres wzrastania ciasta. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy w ciepłym miejscy na 1,5 godziny, aż zwiększy swoją objętość.

Czwarty krok: Wyrabiamy pączki. Ciasto rozwałkujemy na stolicy i wycinamy w nim placuszki za pomocą szklanki. Na jego środek dajemy nadzienie wedle uznania  i formujemy zgrabną kulkę.

Piąty krok: Sztuka smażenia. W temperaturze 180 stopni Celsjusza smażymy nasze pączki. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osuszamy na ręczniczkach papierowych.

Uwaga! Pączki warto posypać cukrem puderem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. To chyba dość prosty przepis kuchni polskiej? Dacie się skusić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *