Pulpety z mięsa z indyka w sosie pomidorowym

Mięso z indyka wraca do łask, bo jest chude, smaczne i przede wszystkim bogate w cenne składniki. To skarbnica białka, kwasu foliowego, witamin z grupy B, cynku, żelaza, magnezu i potasu. Mięso indycze jest lekkostrawne, dietetycy zalecają jego spożycie osobom odchudzającym się, kobietom w ciąży i małym dzieciom. Drób ten daje duże pole do kulinarnego popisu.  Można je łatwo, szybko i smacznie przyrządzić. Poznajcie przepis na pyszne pulpety w sosie pomidorowym.

Składniki na pulpety:

– 500 gram mielonego mięsa z indyka (klik),

– 1 jajko,

– 1 cebula,

– bułka tarta,

– papryka słodka,

– pieprz,

– sól.

Składniki na sos:

– 600 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki,

– 1 ząbek czosnku,

– łyżeczka pieprzu,

– 1 cebula,

– 1 łyżeczka cukru,

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

– odrobina wody.

Przygotowanie:

Cebulę ścieram na tarce na małych oczkach, aż powstanie jednolita papka. Dodaję do mięsa cebulę, bułkę tartą (3 łyżki stołowe), 1 jajko, 3 łyżki wody i wyrabiam gładką masę w miseczce. Formułuję niewielkie pulpety zwilżonymi dłońmi. Następnie przygotowuję sos. W pierwszej kolejności kroję cebulę na mniejsze kawałki, czosnek rozgniatam w prasce, a w rondelku rozgrzewam olej. Do garnka wrzucam cebulę i czosnek, aby warzywa podsmażyć. Wlewamy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki (wcześniej zblebnerowane), dodaję przyprawy i cukier. Mieszam przez minutę. Gdy sos zacznie wrzeć, wrzucam pulpety i duszę na małym ogniu (na gazie) przez ok. 30 minut. Aby zagęścić sos, można wsypać kilka łyżek mąki ziemniaczanej.

Pulpety podaję z makaronem lub z ryżem. Myślę, że będą także dobrze smakować z kaszą gryczaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *