Pudding z nasion chia i ze świeżymi owocami

Na punkcie małych nasionek chia oszalał cały świat. Są one bogatym źródłem substancji, które dobrze wpływają na funkcjonowanie ciała i mózgu. Nasionka chia są uwielbiane przez blogerów kulinarnych oraz dietetyków promujących zdrowy sposób żywienia. W nasionkach tych, nazywanych także szałwią hiszpańską, znajdują się kwasy omega-3 oraz antyoksydanty i minerały. Dania z dodatkiem nasion chia są lekkostrawne i bardzo smaczne. Pudding z tych nasionek jest pomysłem numer jeden na dietetyczny deser. Jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu. Z resztą sami zobaczcie przepis. Zapraszam 🙂

źródło: http://plantpoweredkitchen.com

źródło: http://plantpoweredkitchen.com

Pudding z chia to moja metoda na słodyczowy głód. Gdy mam ochotę na słodki deser, staram się przygotowywać wszystko samodzielnie. Warto zadać sobie odrobinę trudu i poświęcić kilka minut na smaczny pudding, aby jeść zdrowo i wartościowo. Poniżej przepis na pudding chia z dodatkiem ulubionych owoców.

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki syropu klonowego (mogą też być 2 łyżki miodu),
  • dowolne owoce: mrożone maliny lub wiśnie, jagody, oraz banany albo kiwi.

Przygotowanie

Nasiona chia w połączeniu w wodą lub mlekiem powinny tworzyć żelową konsystencję. Nie ma chyba szybszego przepisu na przyrządzenie puddingu. Zajmie to jedynie 5 minut. Do miski należy wlać mleko, dodając miód lub syrop klonowy oraz kakao. Wsypujemy 4 łyżki nasionek chia. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 4 godziny lub na całą noc. Na drugi dzień warto dodatkowo zblenderować nasz pudding, przełożyć do miseczki lub pucharka i dodać świeżo lub wcześniej zmiksowane mrożone owoce. Pudding chia dobrze smakuje także z orzechami włoskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *