Przysmak tygodnia: zupa rybna – z łososia

Zupa rybna występuje w kuchni wielu krajów, również w kuchni polskiej. Często kojarzy się tylko ze świętami Bożego Narodzenia, bo  na Wigilię jest jednym z głównych dań. Może dlatego, że przez kilka wieków zupy rybne były uważane za dania dla najuboższych. Dziś przysmak ten znowu wraca do łask, bo jest wyśmienity, aromatyczny i syty. Polecam nie tylko „od święta”. Poniżej przepis na zupę z dodatkiem łososia.

Nie wszyscy lubią zupy rybne, bo mają ten charakterystyczny aromat. Ja uwielbiam cały kulinarny świat ryb. Jestem pewna, że ta zupa z dodatkiem mięsa z łososia posmakuje każdemu, nawet dziecku. Jest bardzo delikatna, nieco aromatyczna i przede wszystkim smaczna. Doskonale syci, gdy jesteśmy głodni i chcemy szybko coś zjeść. Jest prosta w przygotowaniu. Oto przepis!

Składniki:

400 gram filetu z łososia norweskiego,

2 duże marchewki,

2 duże ziemniaki,

1 duży por,

1 łyżka masła,

3 łyżki soku z cytryny,

100 ml śmietany,

1 łyżka koncentratu pomidorowego,

sól, pieprz,

liście laurowe,

ziele angielskie,

koper,

1 łyżka papryki słodkiej.

Przygotujemy warzywa. Obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę możemy pokroić w krótkie paski, a pora w długie plastry.

W dużym garnku rozpuszczamy masło i dusimy w nim por przez około 4 minuty. Następnie dodajemy do tego wszystkie warzywa (marchewkę i ziemniaki). Nadal dusimy przez 2 minuty. Mieszamy. Warzywa zalewamy wywarem i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut

Przygotowujemy fileta z łososia. Myjemy oraz osuszamy rybę. Odcinamy skórę. Solimy rybę o kroimy w kostkę. Mięso skraplamy sokiem z cytryny na kilkanaście minut. Następnie rybę wrzucamy do warzywnego wywaru (wraz ze skórą) i gotujemy przez 20 minut. Na koniec wyławiamy skórę, a zupę przyprawiamy (dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy). Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietanę i wrzucamy koper pokrojony w paski. Mieszamy. Zupa gotowa! Polecam podawać z grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *