Przepis na zdrowego hot doga dla dziecka

Hot dogi to przysmak wielu Polaków, powszechnie uważany za jedzenie typu fast food. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przepis możemy modyfikować zgodnie z własnym smakiem i upodobaniami.  Hot dogi w wersji podstawowej składają się z bułki i parówki oraz dodatków (ketchupu lub sosu musztardowego i majonezowego). Oryginalny amerykański hot dog nie zawiera żadnych warzyw.  Do kanapek w Polsce dodaje się również warzywa, m.in.: czerwoną kapustę, sałatę, pomidory, cebulę i paprykę. Hot dogi mogą być alternatywą dla kanapek na kolację lub śniadanie dla naszego dziecka. Poniżej prezentuję dwa przepisy na zdrowy fast food.

 Hot dog wegetariański

hot-dogi-wegetariańskieFast foody nie zawsze muszą być „fast”. Czasami mega duży hot dog może być przepysznym przysmakiem dla dziecka, które jest znudzone jedzeniem kanapek i zdrowych przekąsek. Hot dog to świetny przysmak również dla wegetarian, ponieważ zawiera parówki sojowe.

Składniki:

  • parówka sojowa,
  • cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • ketchup,
  • kapusta pekińska,
  • kiełki rzodkiewki,
  • pomidor,
  • ogórek,
  • bułka grahamka.

 Przygotowanie:

Kapustę, ogórek i pomidor myjemy ciepłą wodą. Cebulę kroimy w cienkie talarki i posypujemy odrobiną soli i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodając jedną łyżkę oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę na małym ogniu na złoty kolor. Pomidor i ogórek kroimy w plastry. Bułkę grahamkę dzielimy nożem na dwie części. Kapustę pekińską kroimy na drobne elementy. Na koniec smarujemy bułkę ketchupem i układamy na niej warzywa, kiełki rzodkiewki i parówkę sojową. Na wierzch kładziemy przysmażoną cebulę. Przygotowanego hot doga możemy podgrzać w mikrofalówce.

 Hot dog z szynką

hot-dogi-z-miesem Składniki:

  • bułka biała,
  • dwa plastry żółtego sera,
  • majonez,
  • parówka wieprzowa (jedynka),
  • sos czosnkowy,
  • plaster szynki,
  • sałata lodowa,
  • cebula,
  • ogórek konserwowy.

 Przygotowanie:

Parówkę ubieramy i wrzucamy do garnka na gotującą się wodę.  W tym czasie kroimy w talarki ogórek  konserwowy, a cebulę kroimy w piórka. Bułkę podgrzewamy w mikrofalówce, kiedy będzie ciepła, przekrajmy ją na pół i jedną część smarujemy majonezem. Na koniec układamy na bułkę plasterki szybki, ogórek, cebulę, liść sałaty i plastry żółtego sera. Wszystko obijamy folią i podgrzewamy w piekarniku. Po wyjęciu hot doga z piekarnika polewamy go sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *