Przepis na spaghetti bolognese – wersja tradycyjna

Spaghetti bolognese – to tradycyjna włoska potrawa, którą serwuje wiele restauracji w Polsce. Wyśmienite spaghetti każdy zna i uwielbia, ja też:) Nie wszyscy jednak potrafią przygotować danie w oryginalny włoski sposób. Sekretem udanego spaghetti bolognese jest sos mięsny, który pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Sos bolognese jest sporządzany z wielu gatunków mięs, m.in. wieprzowiny oraz  warzyw i czerwonego wina. Poniżej prezentuję Wam mój sprawdzony przepis kuchni włoskiej.

Składniki do spaghetti bolognese
Do wykonania sosu bolognese potrzebujecie:

  • 2 puszki pomidorów lub 3 świeże pomidory,
  • 600 gram chudej wieprzowiny,
  • 2 marchewki,spaghetti-bolognese-sos
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • odrobina soli,
  • szczypta cukru,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 30 mln wytrawnego wina czerwonego,
  • papryka słodka i ostra.

Poza tym należy zakupić makaron spaghetti (1 opakowanie) i ser parmezan. Do wykonania spaghetti bolognese potrzebować będziemy świeże listki bazylii.

Przygotowanie spaghetti bolognese
Do wysokiego garnka wlewamy wodę na makaron. Następnie gotujemy makaron al dente i wyciągamy go nieco wcześniej niż wskazuje opakowanie. W międzyczasie wlewamy oliwę na patelnię i podsmażamy mięso, aż się zarumieni – na niewielkim ogniu. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, marchewkę i sprasowany czosnek. Całość przesmażamy. Kiedy mięso zacznie brązowieć, wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę oraz dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, a na koniec wlewamy kilka łyżek wina. Kiedy wszystko się zagotuje, przykrywamy sos i dusimy na małym ogniu przez 30 minut – ciągle mieszając. Gotowy makaron podajemy posypany parmezanem i bazylią. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *